fbpx
Кърджали 6600 бул. Булаир 27
тел.: 0361/82320, моб. т.: 0898 819 299, Раб. Вр. : Пон-пет 09ч.- 19ч., сб: 09ч-17ч.
e-mail: office.globalnet@gmail.com

Глобал Нет в партньорство с Библиотеката в Кърджали стартират нов проект, насочен към преодоляване на дигиталните зависимости при младежи

Високоскоростен интернет, цифрова телевизия, IP телевизия, видеонаблюдение, телефон, сервиз

Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров” спечели проект с наименование „Бинарно прегаряне” по Програма „Социално ангажирани изкуства“ 22 г. в модул:  „Кампании за адресиране на социален проблем чрез изкуство“ на Национален фонд „Култура”. Стойността на проекта е 11 020  лв.

„Решихме да кандидатстваме с този проект, защото зависимостта на младите хора от най-общо казано интернет пространството. Това е сериозен проблем на времето, в което живеем, който води до затваряне, асоициално поведение и прочие негативни последствия“, каза Елисавета Кехайова, директор на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров”.

Това е трети пореден проект, който библиотеката в Кърджали печели в рамките на тази календарна година.

Радваме се, че получихме одобрение и финансиране от Национален фонд „Култура”, тъй като конкуренцията беше сериозна, коментира Кехайова. „Ние сме единствената културна организация, която спечели проект по програма „Социално ангажирани изкуства“ тази година, добави тя.

От библиотеката заявиха, че няма ограничения за броя на учениците, които ще бъдат включени в проекта. Те ще бъдат на възраст над 14 години.„Целта ни е да обхванем по-голям брой ученици. Екип от експерти от библиотеката ще работи на място с тийнейджърите като ще изнасят лекции.“, уточни директорът на РБ „Н. Й. Вапцаров”.

А как ще борят дигиталните зависимости ? С различни форми на изкуство.

Разработени са няколко нива, чрез които младежите ще бъдат провокирани да излязат от „бинарното“ прегряване. Участниците в проекта ще бъдат „потопени“ в арт художествена лаборатория. Ще бъдат „вкарани“ в подземие като контрапункт на комфортна изолация в царството на забавленията, а целта е преосмисляне на „времето” като ценност. Ще имат възможност да изградят web инсталация от хардуерни устройства – стари компактдискове, оплетени в мрежа от канап – символ на дигитално оплитане и пристрастяване.

Партньори по проекта са „Глобал Нет“  – Кърджали и Фондация „Надежда”, Кърджали.

„Нашата идея е да насочим вниманието на подрастващите към това да инвестират в себе си, дори стоейки пред компютъра, играейки игри. Да извличат ползите и да усвояват умения, за да могат да се ориентират навреме към бъдещото си кариерно развитие“, каза Лазар Попов, управител на „Глобал Нет“  – Кърджали.
Проектът „Бинарно прегаряне” е с продължителност 5 месеца. Дейностите трябва да приключат през април, 2023 година.